wandelroute

Oudeschans kent vele interessante plekjes en historische objecten.
Zo kan men wandelen langs een gemarkeerde route, die voornamelijk loopt over de voormalige verdedigingswallen, langs de oude Westerwoldsche Aa en door het pittoreske vestingdorpje met vele bezienswaardigheden.

Klik hier voor meer informatie

Waldfriedene

Educatie

Oudeschans leent zich uitstekend voor educatieve programma’s, voor jong en oud. Zo zijn er rondleidingen door het dorp te reserveren, waarbij u onder begeleiding van een deskundige gids een wandeling kunt maken door het dorp en over de vestingwallen.

Over ons

Oudeschans, het kleinste Oost Groningse vestingdorp met een kleine honderd inwoners heeft een boeiende geschiedenis. Het vestingmuseum en een wandelroute door het dorp vertellen u alles over de ontstaansgeschiedenis en het leven in de voormalige vesting. Met de reconstructie van het vestingdorp in de jaren tachtig is beoogd het authentieke karakter van het dorp te behouden. Oudeschans is in tegenstelling tot Bourtange bewust geen openlucht museum. Hier wordt met plezier gewoond en het dorp wordt niet ten onrechte gerekend tot een van de acht mooiste dorpen van Nederland.

Het vestingsmuseum

De rijke historie van het pittoreske Oudeschans krijgt in het Vestingmuseum nieuwe glans.
In het museum worden, behalve Oudeschans, ook de omliggende schansen aan beide zijden van de grens (Grensland-Schansenland) belicht. Het is immers het gebied waar de 80-jarige oorlog met Spanje in 1568 begon. De boeiende geschiedenis met veel oorlogsgeweld komt tot leven door de honderden gebruiksvoorwerpen, die tijdens archeologische opgravingen in de vesting zijn gevonden.
Naast de rijkversierde aardewerken en glazen huishoudelijke voorwerpen, zijn er tientallen compleet bewaarde schoenen en muilen in de vitrines te zien. Ook militaire bodemvondsten, zoals wapens en kanonkogels kunt u er vinden. U krijgt in het museum een goed beeld van hoe men in de 17e en 18e eeuw in een vesting leefde en werkte.
Verder vindt men in het museum informatiepanelen en is er een dvd presentatie in het Nederlands en in het Duits.
Regelmatig zijn er speciale exposities in het museum te zien.

 

Klik hier voor meer informatie