Heropening Vestingmuseum 

 

Het museum is vanaf van 6 november tot vrijdag 20 november gesloten vanwege aangescherpte Coronamaatregelen.

 

Vanaf vrijdag 20 november tot en met zondag 20 december 2020  is het Vestingmuseum Oudeschans geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00. Bij voorkeur uw bezoek reserveren via info@vestingoudeschans.com

De expositie 75 jaar Bevrijding Oudeschans / Westerwolde is verlengd en nog tot 20 december 2020 te zien!

 

Vanaf 21 december 2020 tot 1 april 2021 is het Vestingmuseum Oudeschans vanwege het winterseizoen gesloten.

Exposities:
Naast de vaste expositie over de boeiende geschiedenis van de 80-jarige oorlog en de rol van de Vesting Oudeschans hierin is vanaf 1 juli 2020 een tijdelijke expositie te zien over 75 jaar Vrijheid – Bevrijding Oudeschans en Westerwolde, die het Vestingmuseum samen met het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland organiseert. In deze bijzondere expositie is aandacht voor de jaren 1940-1945 in Oudeschans, Bellingwolde en omgeving, verhalen van het verzet en de oorlogsslachtoffers, de in deze omgeving neergestorte vliegtuigen, Radio Oranje en nog veel meer.
De vreugde en de opluchting rond de bevrijding wordt voor een ieder inzichtelijk gemaakt door ook het verhaal van de oorlogsperiode te laten zien, de voedselschaarste, de hongerwinter van 44-45, distributiebonnen en de komst van de “hongerkinderen” uit het westen die naar de boeren gingen. Daar werden deze kinderen veelal gastvrij ontvangen, er was voor hen genoeg eten om aan te sterken. Zo wordt er in het onderdeel “Stille Helden” een filmdocumentaire getoond over, “Jan Kolder, de stille held van de Bult”, een boer uit Oudeschans (De Bult), die een actieve rol speelt in het verzet. In deze film vertelt Johan Frey hoe hij als kind van 5 jaar uit Amsterdam samen met zijn zusje van 7 op deze boerderij was. De schrijver Johan Frey schreef er een boek over, Haven in de mist, waarop de vertoonde film gebaseerd is. Voor deze expositie geldt geen extra toeslag op de toegangsprijs dankzij een subsidie van de gemeente Westerwolde en 75 jaar vrijheid Groningen.

OPENINGSTIJDEN