Heropening Vestingmuseum Oudeschans
Het Vestingmuseum Oudeschans is na de versoepeling van de Corona maatregelen per 1 juli 2020 weer open. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur op reservering. U kunt een tijdslot kiezen tussen 13.00 en 16.00 uur . Er mogen slechts 5 museumbezoekers tegelijkertijd in het museum aanwezig zijn i.v.m. de anderhalve meter afstand voorschriften.
Woensdag- en donderdagmiddag komt een suppoost naar het museum om u te ontvangen op het afgesproken tijdstip. Vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag is er tijdens de openingsuren altijd een medewerker in het Vestingmuseum aanwezig. Als er plaats is en u heeft nog niet gereserveerd kunt u dan ook ter plekke spontaan reserveren voor diezelfde middag.
De toegangsprijs van het Vesting museum is €3,-- voor volwassen. Kinderen en jongeren tot 18 jaar hebben gratis toegang.
U kunt reserveren door een mail te sturen naar info@vestingoudeschans.com

Voor een reservering op een woensdag of donderdag graag minimaal 48 uur van tevoren reserveren op info@vestingoudeschans.com 

Woensdag 9 september is het Vestingmuseum gesloten vanwege filmopnames.

Van 1 oktober 2020 tot 31 december 2020 is het Vestingmuseum uitsluitend geopend van vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Bij voorkeur reserveren via info@vestingoudeschans.com


Exposities:

Naast de vaste expositie over de boeiende geschiedenis van de 80-jarige oorlog en de rol van de Vesting Oudeschans hierin is vanaf 1 juli 2020 een tijdelijke expositie te zien over 75 jaar Vrijheid – Bevrijding Oudeschans en Westerwolde, die het Vestingmuseum samen met het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland organiseert. In deze bijzondere expositie is aandacht voor de jaren 1940-1945 in Oudeschans, Bellingwolde en omgeving, verhalen van het verzet en de oorlogsslachtoffers, de in deze omgeving neergestorte vliegtuigen, Radio Oranje en nog veel meer.
De vreugde en de opluchting rond de bevrijding wordt voor een ieder inzichtelijk gemaakt door ook het verhaal van de oorlogsperiode te laten zien, de voedselschaarste, de hongerwinter van 44-45, distributiebonnen en de komst van de “hongerkinderen” uit het westen die naar de boeren gingen. Daar werden deze kinderen veelal gastvrij ontvangen, er was voor hen genoeg eten om aan te sterken. Zo wordt er in het onderdeel “Stille Helden” een filmdocumentaire getoond over, “Jan Kolder, de stille held van de Bult”, een boer uit Oudeschans (De Bult), die een actieve rol speelt in het verzet. In deze film vertelt Johan Frey hoe hij als kind van 5 jaar uit Amsterdam samen met zijn zusje van 7 op deze boerderij was. De schrijver Johan Frey schreef er een boek over, Haven in de mist, waarop de vertoonde film gebaseerd is. Voor deze expositie geldt geen extra toeslag op de toegangsprijs dankzij een subsidie van de gemeente Westerwolde en 75 jaar vrijheid Groningen.

OPENINGSTIJDEN