De rijke historie van het pittoreske Oudeschans krijgt in het Vestingmuseum nieuwe glans.

In het museum worden, behalve Oudeschans, ook de omliggende schansen aan beide zijden van de grens (Grensland-Schansenland) belicht. Het is immers het gebied waar de 80-jarige oorlog met Spanje in 1568 begon. De boeiende geschiedenis met veel oorlogsgeweld komt tot leven door de honderden gebruiksvoorwerpen, die tijdens archeologische opgravingen in de vesting zijn gevonden.

Naast de rijkversierde aardewerken en glazen huishoudelijke voorwerpen, zijn er tientallen compleet bewaarde schoenen en muilen in de vitrines te zien. Ook militaire bodemvondsten, zoals wapens en kanonkogels kunt u er vinden. U krijgt in het museum een goed beeld van hoe men in de 17e en 18e eeuw in een vesting leefde en werkte.

Verder vindt men in het museum informatiepanelen en is er een dvd presentatie in het Nederlands en in het Duits.

Regelmatig zijn er speciale exposities in het museum te zien bijvoorbeeld ;

Oorlog en Bevrijding Provincie Groningen

In een bijzondere dubbel-expositie werken het Vestingmuseum Oudeschans en het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland samen en verzorgen een unieke presentatie.

Het Vestingmuseum Oudeschans toont een fraaie en wel heel bijzondere collectie voorwerpen. De rijke historie van het pittoreske Oudeschans krijgt in het Vestingmuseum nieuwe glans want daar worden, behalve Oudeschans, ook de omliggende schansen aan beide zijden van de grens belicht. De boeiende geschiedenis van de 80-jarige oorlog met veel oorlogsgeweld komt tot leven door de honderden gebruiksvoorwerpen, die tijdens archeologische opgravingen in de vesting zijn gevonden.
Naast de rijkversierde aardewerken en glazen huishoudelijke voorwerpen, zijn er tientallen compleet bewaarde schoenen en muilen in de vitrines te zien. Ook militaire bodemvondsten, zoals wapens en kanonkogels kunt u er vinden. U krijgt in het museum een goed beeld van hoe men in de 17e en 18e eeuw in een vesting leefde en werkte. Verder vindt men in het museum informatiepanelen en is er een dvd-presentatie in het Nederlands en in het Duits.
Bent u nog niet in het Vestingmuseum Oudeschans geweest? Dan is er nu extra reden voor een bezoek want in de museumruimte zijn nu een aantal extra presentaties.

Het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland is te gast met een expositie over de gebeurtenissen voor en tijdens de bevrijding van het noorden van ons land in 1945. Daarin aandacht voor de jaren 1940-1945 in Oudeschans en Bellingwolde, de huidige Gemeente Westerwolde, het verzet en de oorlogsslachtoffers, de in deze omgeving neergestorte vliegtuigen.
Er is een fraaie presentatie over de 'Radio in Oorlogstijd' met de uitzending van Radio Oranje, het V-teken en Radio Herrijzend Nederland als voorloper van Radio Noord. De complete eerste uitzending van Radio Oranje van 28 juli 1940 is te horen, met daarin de toespraak van Koningin Wilhelmina.
Heel bijzonder is de in opdracht van het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland gemaakte filmdocumentaire ‘Jan Kolder, de stille held van De Bult’. In deze film wordt het verhaal verteld van een boer uit Oost-Groningen die diep in het verzet zat. Met gevaar voor eigen leven hielp hij zijn medemensen in nood en in zijn boerderij verleende hij aan onderduikers, vluchtelingen en Joden onderdak. Verteller in deze aangrijpende documentaire is Johan Frye. Hij kwam als kind van 5 jaar samen met zijn zusje uit het hongerend Amsterdam naar deze boerderij.
De presentaties zijn opgezet met verhalen, foto's en voorwerpen. Ook zijn er een aantal bijzondere films te zien, waaronder Canadese filmjournalen van de oorlog en de bevrijding.
In de museumwinkel zijn boeken, dvd's en postzegelvellen te koop, dit alles over de periode oorlog en bevrijding. In het Museumcafé kunt u bij een kop koffie of thee rustig boeken en brochures inzien en rondkijken, voor vragen staan onze vrijwilligers u graag te woord.

waar
Vestingmuseum Oudeschans, Molenweg 6, 9696 XN Oudeschans
wanneer
van 1 april t/m 28 juni 2020 op woensdag t/m zondag open van 13:00 tot 17:00 uur

OPENINGSTIJDEN

Het Vestingmuseum is van april t/m december geopend op woensdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur.

IN VERBAND MET DE MAATREGELEN ROND HET CORONAVIRUS
IS HET MUSEUM TOT NADER ORDER GESLOTEN
——————————————————————————————————————————————————-