De rijke historie van het pittoreske Oudeschans krijgt in het Vestingmuseum nieuwe glans.

In het museum worden, behalve Oudeschans, ook de omliggende schansen aan beide zijden van de grens (Grensland-Schansenland) belicht. Het is immers het gebied waar de 80-jarige oorlog met Spanje in 1568 begon. De boeiende geschiedenis met veel oorlogsgeweld komt tot leven door de honderden gebruiksvoorwerpen, die tijdens archeologische opgravingen in de vesting zijn gevonden.

Naast de rijkversierde aardewerken en glazen huishoudelijke voorwerpen, zijn er tientallen compleet bewaarde schoenen en muilen in de vitrines te zien. Ook militaire bodemvondsten, zoals wapens en kanonkogels kunt u er vinden. U krijgt in het museum een goed beeld van hoe men in de 17e en 18e eeuw in een vesting leefde en werkte.

Verder vindt men in het museum informatiepanelen en is er een dvd presentatie in het Nederlands en in het Duits.

Regelmatig zijn er speciale exposities in het museum te zien.

Nu de Vrouwengalerij te zien in Vestingmuseum Oudeschans
De Groninger Vrouwengalerij is op reis door de provincie Groningen en is de komende maanden te bewonderen in het Vestingmuseum in Oudeschans. De expositie wordt daar op vrijdag 19 juli geopend. De Groninger Vrouwengalerij is een portrettengalerij van De Verhalen van Groningen die verhalen vertelt over vijftig bijzondere Groninger vrouwen uit het verleden. 
Deze galerij is in de vorm van een expositie on tour door de provincie Groningen. Na de Universiteitsbibliotheek in Groningen is de volgende stop het Vestingmuseum in Oudeschans. Op vrijdag 19 juli wordt deze tentoonstelling geopend. De Groninger Vrouwengalerij zal in de zomermaanden te zien zijn in de expositieruimte van het museum. 
Een ode aan Groninger vrouwen
De Groninger Vrouwengalerij brengt een ode aan Groninger vrouwen, zoals Alke Engels. Zij kwam uit de buurt van Oudeschans. Deze vrouw werd, samen met vele anderen, in de zestiende eeuw beschuldigd van hekserij en verbrand op de Geselberg te Wedde. Een andere dappere vrouw uit Westerwolde was Hemcke Aldricks, die tijdens deze heksenvervolgingen van Westerwolde de strijd aanging met de drost van Wedde. Alke Engels en Hemcke Aaldricks maken deel uit van de Groninger Vrouwengalerij. Op donderdagmiddag 25 juli om 15.00 uur en donderdagavond 5 september om 19.30 uur zal er in het Vestingmuseum in Oudeschans ook een lezing plaatsvinden in het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht en de Groninger Vrouwengalerij. 
Over de Groninger Vrouwengalerij
De Verhalen van Groningen heeft samen met inwoners van Groningen de Groninger Vrouwengalerij opgezet. Groningen heeft veel sterke en vooruitstrevende vrouwen voortgebracht: van excentrieke kunstenaars tot idealistische politici, en van wereldberoemde sopranen tot grensverleggende wetenschappers. Toch zijn deze vrouwen vrijwel niet terug te vinden in de regionale of landelijke geschiedschrijving. Daarom zet De Verhalen van Groningen deze bijzondere vrouwen nu in de spotlights met de Groninger Vrouwengalerij. Er zijn 50 korte biografieën te lezen op www.deverhalenvangroningen.nl en de Groninger Vrouwengalerij is in de vorm van een expositie ook op locatie te bezichtigen. Daarnaast staan de vrouwen uit de Groninger Vrouwengalerij centraal tijdens allerlei activiteiten en evenementen in stad en provincie.
100 jaar vrouwenkiesrecht 
Aanleiding voor dit project is de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019. Dit provincie-brede themajaar wordt eveneens gecoördineerd door De Verhalen van Groningen. Voor meer informatie, zie www.100jaarvrouwenkiesrechtgroningen.nl. 

OPENINGSTIJDEN

Het Vestingmuseum is van april t/m december geopend op woensdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur.